Citytrip

Kutna Hora

Verscholen in de glooiende heuvels van Centraal-Bohemen, Tsjechië, biedt Kutná Hora een onvergetelijke reis terug in de tijd. Deze stad, die ooit bekend stond als een van de rijkste plekken in Europa dankzij zijn zilvermijnen, ademt vandaag de dag een unieke mix van historische pracht en culturele schatten.

Historisch Erfgoed:

Het historische hart van Kutná Hora is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn goed bewaard gebleven architectonische schatten. De Sint-Barbarakerk, een meesterwerk van gotische architectuur, domineert de skyline met zijn torens en fijn gedetailleerde ornamenten. De gotische kathedraal van Sint-Barbara is niet alleen een architectonisch juweel, maar ook een getuigenis van de rijke geschiedenis van de stad.

Een andere opvallende locatie is de Kerk van Allerheiligen met het Osarium, ook bekend als het ‘Beenderenhuis’. Hier zijn de menselijke beenderen van duizenden mensen artistiek gerangschikt, waardoor een macaber maar indrukwekkend decor ontstaat dat de vergankelijkheid van het leven symboliseert.

Het Zilvermijnverleden:

Kutná Hora bloeide op in de middeleeuwen dankzij de zilvermijnen die de stad immense rijkdom brachten. De oude zilvermijn van Hrádek, gelegen aan de rand van de stad, biedt bezoekers de kans om af te dalen in de ondergrondse gangen en te ervaren hoe het leven van mijnwerkers eruitzag. Het Mijnbouwmuseum geeft een dieper inzicht in de geschiedenis van de mijnbouw en de impact ervan op Kutná Hora.

UNESCO Werelderfgoed:

Het historische centrum van Kutná Hora is een intrigerende mix van gotische en barokke architectuur. Het complex van de Sint-Barbarakerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Franciscuskerk, samen met het klooster van de Heilige Clara, getuigen van de welvaart en culturele bloei van de stad door de eeuwen heen. Een wandeling door de smalle straatjes onthult fraai versierde herenhuizen en charmante pleinen.

Culturele Schatten:

Kutná Hora herbergt verschillende musea die de rijke cultuur van de stad belichten. Het GASK (Galerie výtvarného umění v Kutné Hoře) presenteert moderne kunstwerken, terwijl het Midden-Boheemse Museum een diepgaand inzicht geeft in de regionale geschiedenis en tradities.

De Italiaanse Hof, ooit een koninklijk paleis, is nu de thuisbasis van de Stedelijke Kunstgalerie en biedt een prachtige collectie schilderijen en sculpturen. De authentieke sfeer van het gebouw voegt een extra laag toe aan de kunstbeleving.

Architecturale Juweeltjes:

Het indrukwekkende Italiaanse hof, een meesterwerk van Italiaanse renaissancestijl, is een hoogtepunt van architectonische pracht in Kutná Hora. Bewonder de elegante bogen en de binnenplaats van dit historische gebouw, dat ooit diende als de koninklijke residentie.

De imposante Piaristenkerk, met zijn barokke gevel, is een ander opmerkelijk gebouw dat de skyline van Kutná Hora domineert. Binnenin vind je prachtige fresco’s en een serene sfeer die uitnodigt tot bezinning.

Culinaire Verwennerij:

De gastronomie van Kutná Hora weerspiegelt de traditionele Tsjechische keuken. Proef lokale specialiteiten zoals ‘svíčková’ (gemarineerd vlees met roomsaus) en ‘kulajda’ (een soep op basis van paddenstoelen en room). De gezellige restaurants en eetgelegenheden in het historische centrum bieden een ideale gelegenheid om te genieten van de lokale smaken.

Citytrip boeken

Een citytrip naar Kutná Hora belooft een betoverende reis naar het verleden, waar historisch erfgoed en culturele schatten samenkomen in een sfeer van tijdloze pracht. Of je nu door de geplaveide straten wandelt, de ondergrondse wereld van de zilvermijnen verkent, of geniet van kunst en architectuur, Kutná Hora verwelkomt bezoekers met open armen en nodigt uit tot een diepgaande ontdekking van zijn unieke erfgoed. Het is een stad waar de geschiedenis fluistert en elke hoek een nieuw verhaal vertelt.