Citytrip

Cesky Krumlov

Verscholen in de schilderachtige heuvels van Zuid-Bohemen, Tsjechië, is Český Krumlov een juweel van een stad die de charme van een middeleeuwse tijdperk vastlegt. Met zijn geplaveide straten, historische gebouwen en de meanderende Vltava-rivier biedt Český Krumlov bezoekers een onvergetelijke reis terug in de tijd. Tsjechië is vooral bekend van het prachtige Praag, maar er zijn meer troeven. Een rondreis dringt zich op.

Historische Pracht:

Het kloppende hart van Český Krumlov is het indrukwekkende kasteel, dat boven de stad uitsteekt en een van de grootste kasteelcomplexen in Centraal-Europa is. Wandel door de uitgestrekte tuinen, bewonder de torens en geniet van een panoramisch uitzicht over de met rode daken bedekte stad. Binnen de kasteelmuren bevindt zich het barokke theater, een van de oudste in de wereld, waar je je kunt voorstellen hoe vorsten en prinsessen genoten van toneelvoorstellingen.

De oude binnenstad van Český Krumlov is als een openluchtmuseum, met geplaveide straten die leiden naar gezellige pleinen en historische gebouwen. Het Plein van Svornosti is omringd door kleurrijke renaissancistische huizen en herbergt een charmante fontein in het midden, terwijl het Eggenberg-brouwerijcomplex een andere historische parel is.

Moldau Rivier en Roeien:

De meanderende Vltava-rivier omarmt Český Krumlov en voegt een vleugje romantiek toe aan de sfeer. Een ontspannen wandeling langs de rivier biedt betoverende uitzichten op de middeleeuwse architectuur en de omliggende groene heuvels. Een must-do ervaring is een rustige roeitocht op de rivier, waar je de stad kunt bewonderen vanuit een uniek perspectief en door rustige bochten kunt glijden, langs oude molens en charmante bruggen.

Kasteeltheater en Kunst:

Het kasteeltheater van Český Krumlov is een cultureel meesterwerk dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Bezoekers kunnen nog steeds de prachtig bewaard gebleven decors bewonderen en leren over de geschiedenis van het theater tijdens een rondleiding. Voor kunstliefhebbers is het Egon Schiele Art Centrum een must, gewijd aan de beroemde Oostenrijkse schilder die een tijd in de stad doorbracht.

Schilderachtige Straten en Ambachtelijke Winkels:

Dwaal door de smalle straatjes van de stad, waar elke bocht een nieuw uitzicht onthult op kleurrijke huizen en gezellige pleinen. De ambachtelijke winkels in Český Krumlov bieden een scala aan lokale producten, variërend van handgemaakte sieraden tot traditioneel aardewerk. Het is de perfecte gelegenheid om unieke souvenirs te vinden en lokale ambachtslieden aan het werk te zien.

Heerlijk eten:

De Tsjechische keuken komt tot leven in de restaurants en pubs van Český Krumlov. Proef lokale lekkernijen zoals ’trdelník’, een zoet deeggebak, of geniet van een stevige maaltijd met ‘svíčková’, gemarineerd vlees met roomsaus. De charmante eetgelegenheden langs de rivier bieden niet alleen heerlijk eten, maar ook een ontspannen sfeer met uitzicht op de watermolens.

Seizoensgebonden Pracht:

De seizoensgebonden veranderingen voegen een extra laag magie toe aan Český Krumlov. In de lente bloeien de tuinen van het kasteel op met kleurrijke bloemen, terwijl de herfst de stad bedekt met een warme gloed. Winter brengt een betoverende sfeer met zich mee, met de stad verlicht door fonkelende kerstverlichting en de mogelijkheid om te genieten van de gezelligheid van lokale kerstmarkten.

Leuke bestemming voor een citytrip

Een citytrip naar Český Krumlov belooft een reis naar een sprookjesachtige wereld vol historische pracht, culturele ontdekkingen en adembenemende natuurlijke schoonheid. Of je nu verdwaalt in de schilderachtige straatjes, de geschiedenis van het kasteel verkent of geniet van een ontspannen roeitocht op de rivier, deze stad lijkt de tijd te bevriezen en reizigers te omarmen met zijn unieke charme en gastvrijheid. Een bezoek aan Český Krumlov is niet alleen een reis naar het verleden, maar ook een betoverende ervaring die lang in de herinnering blijft. De stad hoort zeker in een lijstje van originele bestemmingen.