Citytrip

Natuurpracht in Nationaal Park Hohe Tauern

Het Nationaal Park Hohe Tauern, gelegen in de Oostenrijkse Alpen, is het grootste nationale park van Midden-Europa en een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van het continent. Met een oppervlakte van ongeveer 1.856 vierkante kilometer strekt het park zich uit over drie Oostenrijkse provincies: Salzburg, Tirol en Karinthië. Hohe Tauern herbergt een ongerepte en diverse natuurlijke omgeving, waaronder majestueuze bergpieken, uitgestrekte gletsjers, kristalheldere meren, en een unieke flora en fauna.

1. Großglockner

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in het Nationaal Park Hohe Tauern is de Großglockner, met 3.798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Deze imposante berg is een populaire bestemming voor bergbeklimmers en wandelaars. Een indrukwekkende route om de Großglockner te ervaren is de Großglockner Hochalpenstraße, een schilderachtige hoogalpiene weg die door het park slingert en adembenemende uitzichten biedt op de omliggende bergen en gletsjers.

2. Krimml Waterval

Een andere opvallende attractie in het nationale park is de Krimml Waterval, die met zijn hoogte van 380 meter een van de hoogste watervallen van Europa is. Het geluid van het neerstortende water en de nevel die opstijgt, creëren een indrukwekkend schouwspel dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Een goed onderhouden wandelpad leidt bezoekers langs de waterval, en onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten om te genieten van het uitzicht op dit natuurlijke wonder.

3. Gletsjers en Hoogveengebieden

Het Nationaal Park Hohe Tauern herbergt talloze gletsjers, waaronder de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk. Deze imposante ijsmassa is te bereiken via de Großglockner Hochalpenstraße en biedt een fascinerend uitzicht op de indrukwekkende wereld van eeuwige sneeuw en ijs. Hoogveengebieden, zoals het Gschlössdal, voegen een ander uniek element toe aan het park, met hun delicate ecosystemen en zeldzame plantensoorten.

4. Wildlebensraum-Wildpark Ferleiten

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de inheemse dieren van de Alpen, biedt het Wildlebensraum-Wildpark Ferleiten een unieke ervaring. Dit wildpark bevindt zich aan de ingang van de Großglockner Hochalpenstraße en biedt bezoekers de kans om de lokale fauna te observeren, waaronder herten, gemzen, marmotten en zelfs bruine beren. Het park richt zich ook op educatie over het belang van natuurbehoud en de bescherming van wilde dieren.

5. Nationaal Park Centra en Musea

Verspreid over het Nationaal Park Hohe Tauern zijn verschillende bezoekerscentra en musea die de geschiedenis, geologie en ecologie van de regio belichten. Een voorbeeld is het Nationalparkzentrum Mittersill, waar interactieve tentoonstellingen en educatieve programma’s bezoekers informeren over de unieke kenmerken van het nationale park.

6. Rauris-vallei

De Rauris-vallei, gelegen in het hart van het nationale park, is een schilderachtige vallei omringd door hoge bergtoppen. Het is een uitstekende plek voor wandelaars, met goed gemarkeerde paden die leiden naar alpenweiden en bergmeren. Bovendien staat de Rauris-vallei bekend om zijn rijke flora, waaronder vele zeldzame en beschermde plantensoorten.

Conclusie

Het Nationaal Park Hohe Tauern biedt een ongeëvenaarde natuurlijke ervaring, met zijn majestueuze bergen, gletsjers, watervallen en diverse flora en fauna. Of je nu een avontuurlijke bergbeklimmer, een wandelliefhebber of gewoon een natuurliefhebber bent, dit park heeft voor elk wat wils. Met zijn spectaculaire landschappen en ongerepte natuur blijft het Nationaal Park Hohe Tauern een van de meest bijzondere en onvergetelijke bestemmingen in Europa.