Citytrip

Lange Afstandswandelingen

Europa biedt een overvloed aan adembenemende langeafstandswandelingen, variërend van schilderachtige kustpaden tot uitdagende bergpaden. Hier zijn vijf van de mooiste langeafstandswandelingen in Europa, die reizigers de mogelijkheid bieden om te genieten van de prachtige natuur, diverse landschappen en rijke culturele ervaringen.

1. Tour du Mont Blanc – Frankrijk, Italië, Zwitserland

De Tour du Mont Blanc is een van de meest iconische langeafstandswandelingen ter wereld en omcirkelt het imposante Mont Blanc-massief. Deze route voert wandelaars door Frankrijk, Italië en Zwitserland en biedt een ongeëvenaard uitzicht op besneeuwde bergtoppen, weelderige valleien en schilderachtige alpenweiden. De tocht, die ongeveer 170 kilometer lang is, doorkruist charmante bergdorpen en biedt een mix van uitdagende beklimmingen en ontspannende afdalingen. Het is een culturele ervaring waarbij wandelaars kunnen genieten van lokale gerechten en de unieke sfeer van de Alpen.

2. Cinque Terre – Italië

De Cinque Terre is geen traditionele langeafstandswandeling in de traditionele zin, maar eerder een verzameling van vijf dorpen langs de Italiaanse kust: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Wandelaars kunnen de Sentiero Azzurro volgen, een wandelpad dat de vijf dorpen met elkaar verbindt en hen de mogelijkheid biedt om te genieten van de adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee, wijngaarden op de steile heuvels en kleurrijke dorpjes die vastzitten aan de kliffen.

3. West Highland Way – Schotland

De West Highland Way in Schotland is een van de oudste officiële langeafstandswandelpaden ter wereld. Deze 154 kilometer lange route begint aan de rand van Glasgow en leidt wandelaars door dramatische landschappen, waaronder uitgestrekte lochs, glooiende heuvels en majestueuze bergen. Hoogtepunten zijn onder meer de oevers van Loch Lomond, de schilderachtige Devil’s Staircase en de aankomst bij Fort William, met de indrukwekkende Ben Nevis, de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk.

4. Laugavegurinn – IJsland

Laugavegurinn, ook wel bekend als de Laugavegur Trek, is een adembenemende wandeltocht door het unieke landschap van IJsland. De route, die ongeveer 55 kilometer lang is, voert wandelaars langs kleurrijke ryolietbergen, geothermische bronnen, gletsjerrivieren en de weidse hooglanden van het binnenland. De tocht begint bij het hete geothermische gebied van Landmannalaugar en eindigt in Þórsmörk, een vallei omgeven door gletsjers en gletsjerrivieren. De Laugavegurinn biedt een onvergetelijke ervaring van het ongerepte en surrealistische IJslandse landschap.

5. GR20 – Corsica, Frankrijk

De GR20 is een van de meest uitdagende langeafstandswandelingen in Europa, en het staat bekend als een van de meest technisch veeleisende routes. De 180 kilometer lange route doorkruist het ruige terrein van Corsica, met steile beklimmingen, afdalingen, en een indrukwekkend berglandschap. Wandelaars worden beloond met adembenemende uitzichten op granieten toppen, glinsterende meren en dichte bossen. De GR20 is verdeeld in 16 etappes en biedt een intense, maar bevredigende, ervaring voor avontuurlijke wandelaars.

6. Camino de Santiago – Spanje

De Camino de Santiago, of de Sint-Jacobsweg, is een netwerk van pelgrimsroutes die naar de stad Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leiden. De meest populaire route is de Camino Francés, die start in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk. Deze langeafstandswandeling, met een afstand van ongeveer 800 kilometer, doorkruist indrukwekkende landschappen, historische steden en schilderachtige dorpjes. Het hoogtepunt van de tocht is de kathedraal van Santiago de Compostela, waar volgens de overlevering de overblijfselen van de apostel Jakobus worden bewaard.

7. Kungsleden – Zweden

De Kungsleden, of Koningspad, is een langeafstandswandelpad in het noorden van Zweden dat door het prachtige Zweedse Lapland loopt. Met een totale lengte van ongeveer 440 kilometer biedt de route wandelaars de kans om te genieten van uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en de indrukwekkende bergketen van de Zweedse Alpen. De Kungsleden is vooral populair tijdens de zomermaanden, wanneer de natuur in volle bloei is en de zon nauwelijks ondergaat.

8. Picos de Europa – Spanje

De Picos de Europa, gelegen in het noorden van Spanje, herbergen enkele van de meest spectaculaire berglandschappen van het Iberisch Schiereiland. De langeafstandswandelroute in dit gebied biedt mogelijkheden om door diepe kloven, beboste valleien en langs scherpe bergkammen te trekken. Wandelaars worden beloond met een adembenemend uitzicht op de hoge pieken en de groene weiden. De route omvat delen van de populaire Ruta del Cares, die langs de rand van de Cares-kloof loopt.

9. Inn Way to the Alps – Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland

De Inn Way to the Alps is een langeafstandswandelroute die begint in het Zwitserse Maloja en eindigt in het Duitse St. Moritz. Deze route volgt de loop van de rivier de Inn door de Alpen, en biedt wandelaars de mogelijkheid om te genieten van de prachtige berglandschappen, traditionele dorpjes en historische bezienswaardigheden. De tocht is ongeveer 160 kilometer lang en voert door drie landen, waardoor het een unieke Europese wandelervaring biedt.

10. Wicklow Way – Ierland

De Wicklow Way is Ierlands oudste langeafstandswandelpad en slingert zich door de Wicklow Mountains, ten zuiden van Dublin. Met ongeveer 131 kilometer aan paden biedt deze route een afwisseling van heidevelden, bossen, bergachtige landschappen en historische bezienswaardigheden. Wandelaars kunnen genieten van een rijke biodiversiteit en indrukwekkende uitzichten, waaronder die van de Glendalough-vallei, beroemd om zijn middeleeuwse kloosterruïnes.

11. Mullerthal Trail – Luxemburg

De Mullerthal Trail, ook bekend als het ‘Klein Zwitserland’ van Luxemburg, biedt een opmerkelijke wandelervaring door een sprookjesachtig landschap met diepe kloven, bizarre rotsformaties en weelderige bossen. Met drie lussen, elk met zijn eigen karakter, varieert de trail in moeilijkheidsgraad en biedt het wandelaars de kans om de natuurlijke schoonheid van Luxemburg te verkennen. Onderweg kunnen ze versteld staan van indrukwekkende rotsformaties zoals de Perekop en genieten van schilderachtige uitzichten over de Sure-rivier.

12. Dolomieten Alta Via 1 – Italië

De Dolomieten Alta Via 1 is een meeslepende langeafstandswandeling die door de majestueuze Dolomieten van Noord-Italië slingert. Deze route, met een totale lengte van ongeveer 120 kilometer, voert wandelaars langs hoge pieken, alpenweiden en historische berghutten. Het biedt adembenemende uitzichten op iconische toppen zoals de Tre Cime di Lavaredo en de Tofane-groep. De Dolomieten Alta Via 1 staat bekend om zijn uitdagende terrein en de mogelijkheid om getuige te zijn van de zonsopgang en zonsondergang over de ruige bergtoppen.

13. Coast to Coast Walk – Engeland

De Coast to Coast Walk doorkruist Engeland van west naar oost, van de Ierse Zee naar de Noordzee. Deze legendarische route van ongeveer 309 kilometer voert wandelaars door het Lake District, de Pennines en de heidevelden van North York Moors. Onderweg passeren ze schilderachtige dorpjes, historische kastelen en adembenemende landschappen. De diversiteit van het Engelse platteland maakt deze wandeling tot een onvergetelijke ervaring.

14. GR5 – Europa

De GR5, of Grande Randonnée 5, is een langeafstandswandelpad dat dwars door Europa loopt. Het is onderdeel van het Europese wandelnetwerk Grande Randonnée en verbindt de Noordzee met de Middellandse Zee. De route begint in Hoek van Holland in Nederland en eindigt in Nice aan de Franse Rivièra. Het totale traject beslaat ongeveer 2.300 kilometer en doorkruist Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland.

De GR5 voert wandelaars door diverse landschappen, variërend van vlakke paden door polders en bossen tot meer uitdagende bergachtige terreinen in de Alpen. Het pad is opgedeeld in verschillende etappes, die elk hun eigen karakteristieken en bezienswaardigheden hebben. Onderweg passeert de GR5 historische steden, schilderachtige dorpjes en adembenemende natuur.

15. El Caminito del Rey – Spanje

El Caminito del Rey, ook bekend als ‘Het Koningspad’, is een spectaculaire wandelroute die door de El Chorro-kloof in Andalusië, Zuid-Spanje, loopt. Deze paden, vastgezet tegen de kliffen, bieden een adembenemend uitzicht op de kloof, de Guadalhorce-rivier en het omringende landschap. Het pad was vroeger berucht om zijn gevaarlijke staat, maar na renovaties kunnen avontuurlijke wandelaars nu genieten van een veilige maar nog steeds opwindende ervaring.