Citytrip

Venetië

Venetië, de betoverende stad gebouwd op water, is een tijdloze bestemming die reizigers over de hele wereld fascineert. Het unieke karakter van Venetië wordt gevormd door zijn netwerk van kronkelende kanalen, elegante bruggen en prachtige historische architectuur. Hier zijn een paar redenen waarom Venetië een must-visit bestemming is. Die redenen worden trouwens door een hoop toeristen gevolgd. De stad is het voorbeeld van een bestemming waar massatoerisme als storend wordt evaren. Bekijk dus zeker de juiste reistijden voor deze bestemming.

Hoogtepunten Venetië

Allereerst is Venetië doordrenkt met geschiedenis en cultuur. De stad was ooit een machtige maritieme republiek en haar glorieuze verleden komt tot leven in de indrukwekkende paleizen, kerken en pleinen die de stad sieren. Het beroemde San Marcoplein, met zijn majestueuze basiliek en klokkentoren, is een iconisch symbool van Venetië’s grootsheid.

Een andere onweerstaanbare charme van Venetië is de romantiek die in de lucht hangt. De schilderachtige grachten, gondeltochten bij zonsondergang en verstilde steegjes dragen bij aan de romantische sfeer die de stad omhult. Het is dan ook geen verrassing dat Venetië vaak wordt beschouwd als een van de meest romantische steden ter wereld.

De kunstliefhebber zal in Venetië eveneens zijn hart ophalen. De stad herbergt enkele van ’s werelds beste kunstcollecties, waaronder meesterwerken van Venetiaanse schilders zoals Titiaan, Tintoretto en Bellini. Het Peggy Guggenheim Museum voegt een moderne artistieke dimensie toe aan de rijke artistieke erfenis van de stad.

Ten slotte biedt Venetië een unieke gastronomische ervaring. Proef de heerlijke Venetiaanse keuken in de traditionele osteria’s en geniet van de lokale specialiteiten, zoals risotto al nero di seppia (zwarte inktvisrisotto) en cicchetti (kleine hapjes) vergezeld van een goed glas lokale wijn.

Samengevat is Venetië een betoverende bestemming die geschiedenis, romantiek, kunst en culinaire genoegens combineert. Een bezoek aan deze unieke stad is een reis naar een wereld waar de tijd lijkt stil te staan, en elke hoek een nieuw verhaal te vertellen heeft.

Top 10 citytrip Venetië

 1. Piazza San Marco (San Marcoplein): Het bekendste plein van Venetië, omringd door prachtige gebouwen zoals de Basiliek van San Marco, de Campanile (klokkentoren) en het Dogenpaleis. Het plein vormt het hart van de stad.
 2. Basiliek van San Marco: Een meesterwerk van Byzantijnse architectuur, met zijn schitterende mozaïeken en indrukwekkende koepels. De basiliek is een van de belangrijkste religieuze locaties in Venetië.
 3. Dogenpaleis (Palazzo Ducale): Dit imposante paleis was de zetel van de heersers van Venetië en herbergt schitterende kamers, kunstwerken en de beruchte Brug der Zuchten die naar de gevangenis leidt.
 4. Canal Grande: De belangrijkste waterweg van Venetië, omzoomd door prachtige paleizen en bezocht door talloze gondels en vaporetto’s. Een boottocht langs het Canal Grande biedt een betoverend uitzicht op de stad.
 5. Rialtobrug: De oudste en bekendste brug over het Canal Grande. Het is een iconisch symbool van Venetië en herbergt een levendige markt waar lokale producten en souvenirs te koop zijn.
 6. Gallerie dell’Accademia: Een belangrijk kunstmuseum in Venetië, met een uitgebreide collectie schilderijen uit de Venetiaanse school, waaronder werken van Bellini, Tintoretto en Titiaan.
 7. Scuola Grande di San Rocco: Een prachtig gebouw dat de thuisbasis is van een van de oudste broederschappen van Venetië. Het herbergt meesterwerken van de Venetiaanse schilder Jacopo Tintoretto.
 8. Murano: Een eiland in de Venetiaanse lagune dat bekend staat om zijn glasblazerijen. Bezoekers kunnen de ambachtslieden aan het werk zien en unieke glascreaties bewonderen.
 9. Burano: Een kleurrijk eiland in de lagune, beroemd om zijn levendige gekleurde huizen. Burano staat ook bekend om kantwerk en heerlijke lokale gerechten.
 10. Peggy Guggenheim Collection: Gelegen aan het Canal Grande, herbergt dit museum een indrukwekkende collectie moderne kunst, met werken van kunstenaars zoals Picasso, Pollock en Duchamp.

Venetië, met zijn unieke architectuur, romantische grachten en rijke kunstgeschiedenis, biedt een onvergetelijke ervaring voor elke bezoeker. De bovenstaande top 10 geeft slechts een glimp van de vele schatten die de stad te bieden heeft, van historische bezienswaardigheden tot kunstschatten en charmante eilanden in de lagune. Een citytrip naar Venetië belooft een betoverend avontuur door de tijdloze schoonheid van deze Italiaanse parel.

3 dagen in Venetië

Hoewel het ideaal zou zijn om zoveel mogelijk tijd door te brengen in Venetië om de vele schatten en unieke charme van de stad volledig te ervaren, kunnen drie dagen voldoende zijn om de belangrijkste hoogtepunten te verkennen. Hier zijn enkele suggesties voor een efficiënte en boeiende driedaagse reis:

Dag 1: Verkenning van het Historische Centrum

 • Begin op het Piazza San Marco, bewonder de Basiliek van San Marco en beklim de Campanile voor een panoramisch uitzicht.
 • Bezoek het Dogenpaleis en loop over de Brug der Zuchten.
 • Verken de smalle straatjes en steegjes rondom het San Marcoplein.
 • Maak een romantische gondeltocht door de kleinere kanalen.

Dag 2: Kunst en Cultuur

 • Bezoek de Gallerie dell’Accademia om meesterwerken van de Venetiaanse schilderkunst te bewonderen.
 • Ontdek moderne kunst in de Peggy Guggenheim Collection aan het Canal Grande.
 • Wandel door de wijk Dorsoduro en geniet van de charmante pleinen en lokale sfeer.

Dag 3: Eilandhoppen en Lokale Belevenissen

 • Neem de vaporetto naar Murano om glasblazers aan het werk te zien en koop unieke glascreaties.
 • Ga naar Burano voor de kleurrijke huizen, kantwerk en heerlijke lokale gerechten.
 • Verken de wijk Cannaregio, bezoek de Joodse getto en geniet van lokale trattoria’s.

Tips:

 • Maak gebruik van het openbaar vervoer, zoals vaporetto’s, om efficiënt van de ene plek naar de andere te komen.
 • Plan vooraf om de wachtrijen bij populaire bezienswaardigheden te vermijden, vooral tijdens het hoogseizoen.
 • Laat ruimte voor spontane ontdekkingen en geniet van het dwalen door de charmante straten zonder een strikte planning.

Hoewel drie dagen niet genoeg zijn om elk hoekje van Venetië te verkennen, geeft het je wel de mogelijkheid om de belangrijkste hoogtepunten te ervaren en een onvergetelijke indruk van deze unieke stad op te doen. Een citytrip naar Venetië is altijd een goed idee, maar de drukte kan soms wel eens al storend worden ervaren.